Om sorg
Det siger efterladte

Det siger efterladte om at sørge

Sorg beskrives ofte bedst af mennesker, der selv har sørget over et personligt tab. Psykoterapeut og sorggruppeleder Louise Winther har i bogen 'Sagt om sorg' samlet en række citater om sorg især fra mennesker, der har mistet. Her bringes et uddrag.

"Sorg er et smukt ord for en følelse, som de fleste af os helst vil undgå. Det har en blid og melankolsk klang, en mørk, syngende tone, som er varm snarere end kold, og som rummer en sært forløsende kraft. Det er et ord, hvor lyden synes at understrege betydningen."

Forfatter Anna Lise Marstrand-Jørgensen.

"Sorg er personlig, og man kan ikke tage patent på sorg og smerte. Jeg kunne ikke stoppe alt, da min far døde. Jeg kunne ikke smide min fremtid væk. Det var jo også hans drøm, at jeg blev til noget stort, så det var vigtigt for mig at fortsætte".

Sanger og musiker Lukas Graham, der mistede sin far.

"Jeg ville ønske, at jeg i mine 20'ere havde haft et sørgebind på armen, så folk kunne se, at en af grundene til, at jeg var så voldsom og mærkelig, var, at jeg var i sorg. Så havde folk måske forstået mig bedre."

Sanger og skuespiller Pernille Højmark, der mistede sine forældre tidligt.

"Jeg er i sorg og vil være det resten af mit liv. Det er ikke noget, der overstås. Jeg skal finde et rum inde i mig, så jeg kan holde ud at bære det. Det er ikke noget, der sker over natten. Det tager tid."

Skuespiller Kirsten Olesen, der mistede sin mand.

"Det eneste, der hjælper, er at snakke om min mor. At mindes hende. Det eneste, der hjælper, er et knus og et 'hvordan går det?'. Det, der gør allermest ondt, er at lade, som om det ikke er sket. At hun ikke er sket."

Journalist Mia L. Rasmussen, der mistede sin mor.

"Selvom jeg har en alder, der sagtens kunne bære det, er det svært at vænne sig til at være forældreløs. Det kan være en duft eller noget, jeg ser, så pludselig får jeg et sug i maven efter min mor og far, altså virkelig sådan et savn, der mærkes helt nede i maven."

Skuespiller Bodil Jørgensen, der inden for kort tid mistede begge forældre.

Citaterne fra bogen er bragt med Louise Winthers tilladelse.


Foto: Christian Riis Kistrup