Litteratur for efterladte
Børn og unge

Litteratur om børn og unge

Især litteratur om børn og unge, der har mistet en forælder eller søskende.

Når mor eller far dør – om at være barn og miste forældre

Af Peter Olesen

Forlaget Frydenlund 2012

Når mor eller far dør kan bruges til samtale med børn, unge og voksne mennesker, der har mistet betydningsfulde personer i deres nærmeste personkreds. Den består af 25 fortællinger om det at miste forældre som barn eller ung. Visse af fortællingerne er skrevet af voksne, der som barn eller ung har mistet forældre, andre af børn eller unge, der kort tid efter at have mistet en forælder, skriver om selve dødsfaldet, oplevelsen af tabet, sorgen, savnet og om, hvordan tabet efterfølgende har influeret på deres liv. Bogen er en sammenredigeret og nedskåret udgave af Min mor døde. Min far døde (1999) og Børn om mors og fars død (2000).

Læs mere om bogen

At miste sin mor

Af Anne-Marie Finch Iversen

Unitas 2010

Anne-Marie gik i 10. klasse og var på vej ind i gymnasiet, da hendes mor fik konstateret brystkræft i 1996. Vi følger Anne-Maries oplevelser, tanker og følelser gennem moderens ret dra-matiske sygdomsforløb, hendes død i november 1998 og et lille års tid derefter. Anne-Marie er enebarn og 19 år, da moderen dør, og må tage vare på både sig selv og sin far, der er ganske nedbrudt. Oveni må de samme dag, som de har fundet moderen død om morgenen, tage den tunge beslutning at aflive deres gode, gamle hund, der er begyndt at slæbe bagkroppen efter sig. Og selvom det er moderens død, der fylder, er der også plads til sorgen over Rocky. En ny hundehvalp bliver anskaffet, men omkring moderen må hun gå den tunge vej gennem sorgprocessen. Bogen er en slags rekonstrueret dagbog. Den er skrevet efterfølgende, men Anne-Marie slår ned på nogle datoer og beskriver nærværende, hvordan hun havde det.

Læs mere om bogen

Ingenmandsland. En fortælling om afmagt og kærlighed

Af Anna Kløvedal

Tiderne Skifter 2009

I 2003 fik Anna Kløvedals 13-årige datter Emilie leukæmi, og hun døde 11 måneder senere efter et meget hårdt sygdomsforløb med mange smerter. I bogen beskriver Anna Kløvedal, hvordan hun oplevede både sygdomsforløbet, og hvordan det har været bagefter, egne følelser og andres reaktioner. Det er ikke en kronologisk beskrivelse af forløbet. Hun opdeler tiden i flere temaer, fx behandling, gode og dårlige oplevelser med personalet, håb og angst. I sidste del Om at bære det ubærlige beskriver hun, hvordan hun levet med smerten og sorgen som en evig påmindelse om datteren, der døde fra hende. Det er ikke en episode i livet, hun kommer over eller lever med som et fjernt minde.

Læs mere om bogen

Når børn mister. Et førstehjælpshæfte ved dødsfald

Af Lise Munk Petersen, sognepræst

Det kan mærke et barn for livet at miste forældre eller søskende, men gode voksne omkring barnet kan medvirke til, at det kommer godt og trygt igennem en svær tid og får et godt og harmonisk liv trods tabet. Dette hæfte er tænkt som en lille ”førstehjælp” til familier med børn, der mister nære pårørende. Det forsøger at svare på nogle af de spørgsmål, der kan stilles ved et dødsfald og i de første dage derefter.

Download hæftet (pdf)

Det dyrebare liv. Til dig der har mistet et barn

Af Anna-Marie Sloth

Unitas 2008

Et lille hæfte til forældre, der oplever den store sorg at miste et barn. Sognepræst Anna-Marie Sloth skiver indfølende og nænsomt til forældre, der har mistet et barn. Hun skriver om følelser og reaktioner fra de første dage efter dødsfaldet og igennem sorgforløbet. Om begravelsen og relatio-ner til andre mennesker. Om det døde barns søskende, som mange har svært ved at forholde sig til. Først i efterskriftet får læseren at vide, at forfatteren selv har oplevet tabet på allernærmeste hold. Hendes betragtninger har almen gyldighed for forældre, der har mistet, men hendes rådgivning om hjælp ligger mest inden for det folkekirkelige regi.

Læs mere om bogen

Når børn mister. En bogpakke

Af Henny Nørgaard

Lindtofte 2008

Materialer til barnet og de voksne omkring det, som kan understøtte den nødvendige samtale med børn i sorg. Med forslag til håndtering af det konkrete forløb og tiden efter.

Læs mere om bogpakken

Ung sorg. 14 unge om døden og livet videre

Af Birgitte Gjestvang og Marit Slagsvold

Aschehoug 2008

Mange børn og unge oplever at miste nogen, som står dem nær. Unge og sorg indeholder inter-views med 14 unge mennesker, der har mistet en, der stod dem nær, på grund af sygdom, ulykke eller selvmord. Vi får et ærligt indblik i, hvor sammensat sorg og sorgreaktioner er, hvor vanskeligt, sårbart og ensomt det kan være, og at det er tilladt at sørge på forskellige måder. Men det handler også om håb, og det er gode råd om, hvordan man kan tackle sorgen. Bogen har også interviews med tre forældre.

Læs mere om bogen

Skyggebarn

Af P. F. Thomése

Rosinante 2004

Denne bog er skrevet på forfatterens egne oplevelser ved at miste et spædbarn. Bogen er en række refleksioner og mindebilleder, der illustrerer den ufattelige sorg og arbejdet med at komme videre og i det hele taget finde ud af hvilken rolle, man nu har som ikke-forældre. Som han skriver, er der ord for enker, enkemænd og forældreløse, men ikke for forældre til et dødt barn. Det er knugende læsning, for alle, der har børn, kender frygten for at miste. Han undgår al følelsespornografi, men får alligevel formidlet al smerten sammen med den styrke, den udvikler, så bogen paradoksalt nok alligevel virker lys og livsbekræftende.

Læs mere om bogen

Fædre i sorg. Om mænds reaktioner når et spædbarn dør

Af Helle Børglum (red.)

Landsforeningen til Støtte ved Spædbarnsdød 2003

Beretninger fra fædre der har oplevet spædbarnsdød.

Læs mere om bogen

Aldrig i livet

Af Göran Gyllenswärd og Lotta Polfeldt

Rädda Barnen 2001

Hvordan føles det at være 15 år og få at vide, at far har taget sit liv? Det ved Mikaela, en af de unge, vi møder i denne bog.  Forfatterne har gennem deres arbejde i Red Barnet mødt mange børn og unge, som har mistet et nært familiemedlem ved dødsfald – far, mor eller søskende.  Undertiden har årsagen været selvmord. Sådan var det for Mikaela. Og for Malin, Carl, Sara, Sanna og Filip. De fortæller, hvordan det var, hvad der skete, hvordan det påvirkede og fortsat påvirker dem. De unges fortællinger er på samme tid både fyldt med smerte og med håb – de viser, at trods svære oplevelser, så er der en fremtid på den anden side af sorgen.

Læs mere om bogen

Børn og sorg. Om forældretab i barndommen

Af Doris Ottesen

Dafolo 1998

Teologen Doris Ottesen har skrevet en meget anvendelig, letlæselig og indsigtsfuld bog om, hvorledes børn på forskellige alderstrin reagerer når en forælder dør. Sorgen og tabet kan og skal ikke tages fra barnet, men skal erkendes og derfor er det vigtigt, at omgivelserne viser indsigt, er ærlige og giver den nødvendige omsorg og støtte, så barnet kan komme videre i den rigtige retning. Kroppen sanser og husker de ubearbejdede følelser, som kan forfølge også den voksne.

Læs mere om bogen

Children and Bereavement

Af Wendy Duffy

Church House Publishing 1995

Children and Bereavement is essential reading for parents, teachers, clergy and others who may be involved in helping a child or teenager comes to terms with a death. The lives of thousands of children are affected by bereavement every year. This sensitive guide examines the needs of bereaved children of different ages, their reactions to death, and the stages of their grief. Written in non-jargon language, it provides clear, accessible information and stories of real situations. It also includes a section on dealing with tragic events.

Læs mere om bogen

Sorg hos børn. En håndbog for voksne

Af Atle Dyregrov

Dansk Psykologisk Forlag 1995

Her giver Atle Dyregrov praktiske råd om og retningslinjer for, hvordan man bedst drager omsorg for børn, der oplever døden blandt deres nærmeste og kommer med eksempler på, hvordan eventuel deltagelse i ritualer omkring døden og samtale herom kan tilrettelægges. Med bogens beskrivelse af børns sorgreaktioner på forskellige alders- og udviklingstrin – også helt små børns – får man den nødvendige indsigt for at kunne yde konkret støtte. Forfatterens omfattende viden og erfaring formidles klart og forståeligt uden at overforenkle, og bogen er oplagt for alle berørte forældre og for personalet i skoler og børnehaver. Man får en god baggrund for at forstå børns sorgreaktioner på forskellige alders- og udviklingstrin og en masse praktiske råd om og an-visninger på, hvordan man kan støtte børn i deres sorgarbejde.

Læs mere om bogen