Sådan støtter sorggrupper
Gruppeleder: Vi skal tage vores sorg alvorligt

Vi skal tage vores sorg alvorligt

Sognepræst Susanne Steensgaard har ledet sorggrupper i Kastrup Kirke i mere end 15 år. Hun kender derfor sorgens mange ansigter og ved, hvor vigtigt det er, at vi tager sorgen alvorligt.

Af Bente Schmidt, journalist

"Danskerne er jo verdens lykkeligste folk, og vi er gode til at vise, at vi har styr på livet. Til gengæld er vi ikke så gode til få sat ord på vores sorg. Derfor hjælper sorggrupperne, fordi det er legalt at vise sin sorg og udstille sin svaghed her", siger Susanne Steensgaard.

Vi gemmer sorgen væk
Ingen går gennem livet uden at miste en, der står os nær. Når det sker, kan det føles, som om tilværelsen bryder sammen, og det kan være svært at dele med venner og familie. Derfor bliver sorgen tit gemt væk, fortæller Susanne Steensgaard.Hun mener, at præstens vigtigste opgave er at støtte og hjælpe, når livet er svært. I de situationer ser hun sig selv som en hegnspæl den sørgende kan læne sig op ad, støtte sig til eller kaste et reb rundt om. Hun vælter nemlig ikke, men hjælper i stedet med at få sat ord på sorgen.

Svært at komme ud i livet igen
For nogle mennesker er det at miste en ægtefælle ikke bare tabet af en elsket person. Det betyder måske også, at de skal bo alene for første gang i deres liv. Det kan være svært, ligesom det kan være svært at skulle gå ud alene, når man er vant til at være to.

Derfor har Susanne oprettet Onsdagsklubben, der er et socialt netværk for mennesker, der har afsluttet forløbet i sorggruppen. De mødes en onsdag om måneden til forskellige kulturelle arrangementer.


"Jeg plejer at sige, at der er mere liv til de efterladte, og derfor må de finde ud af, hvad det liv skal bruges til. Onsdagsklubben hjælper dem til at komme ud i livet igen", siger hun. Foto: Christian Riis Kistrup


Sagt om at vise sin sorg

"Vi er gode til at vise, at vi har styr på livet. Til gengæld er vi ikke så gode til få sat ord på vores sorg. Sorggrupperne hjælper, fordi det er legalt at vise sin sorg og udstille sin svaghed her."

- Susanne Steensgaard, gruppeleder